Jag erkänner. Jag älskar mackor. En god macka och en kopp kaffe kan rädda en hel dag för mig. ”Men det är ju så onyttigt” påstår många och ”Det är pga mackorna jag inte går ner i vikt” har jag hört fler gånger än jag har fingrar. Det känns rätt så otroligt, men ändå sant. För det första, se över Vad du har på din mack. För det andra välj ett grovtbröd utan koncerveringsmedel. Det senare kan en leta ihjäl sig efter i en livsmedelsbutik då de flesta bröd där innehåller någon form av koncerveringsmedel. Vänd dig hellre till ett bageri som bakar med bra råvaror.
Jag erkänner. Jag älskar mackor. En god macka och en kopp kaffe kan rädda en hel dag för mig. ”Men det är ju så onyttigt” påstår många och ”Det är pga mackorna jag inte går ner i vikt” har jag hört fler gånger än jag har fingrar. Det känns rätt så otroligt, men ändå sant. För det första, se över Vad du har på din mack. För det andra välj ett grovtbröd utan koncerveringsmedel. Det senare kan en leta ihjäl sig efter i en livsmedelsbutik då de flesta bröd där innehåller någon form av koncerveringsmedel. Vänd dig hellre till ett bageri som bakar med bra råvaror. Jag har hittat ett par guldkorn i mitt närområde.
För dig som inte har dessa guldkorn i närheten där du bor. Detta är mitt absoluta favoritrecept när det kommer till bröd. Som jag säkert kört på i 10 år! Vinnande koncept helt klart. Rätt så högt energiinnehåll, men mättar destobättre på en liten skiva.
För en limpa:
6 dl grahamsmjöl
10 osvavlade aprikoser
¾ dl rågkross
¾ dl hela linfrön
¾ dl solrosfrön
¾ dl pumpafrön
¾ dl hackad mandel
¾ dl hackade valnötter
1½ tsk bikarbonat
1½ tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk mörk sirap
Garnering: ½ dl pumpafrön
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175ºC. Smörj en avlång bakform och bröa med lite grahamsmjöl. Hacka aprikoserna fint. Rör ihop alla ingredienser i en bunke och lägg smeten i formen.
Strö pumpafrön över brödet och grädda längst ner i ugnen i ca 1 tim.
Psst..Under veckan kommer även en lista på härliga pålägg som gör din macka ännu lite bättre.