Ja idag är det kanelbullens dag
Jag fullkomligt älskar en god fika i gott sällskap. Därför kommer jag njuta av en kanelbulle idag. Men ska jag fika i den utsträckning som jag faktiskt vill så gäller det att göra lite kloka val med vad som fikas. Därför har jag och sonen bakat sockerfria kanelbullar som dessutom inte innehåller vitt mjöl.
Recept kanelbullar ca 20 st
1 paket jäst söta degar (50 g)
2,5 dl mjölk
1 rågad dl honung
100 g turkisk yoghurt
1 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
10 dl dinkelmjöl + 1-2 dl för utbakning
Fyllning
10 st dadlar
100 g turkisk yoghurt
1,5-2 msk kanel
Gör så här
Smula jästen i en bunke
Värm upp mjölken till ca 37 grader
Blanda turkisk yoghurt och den värmda mjölken
Häll blandningen över jästen och rör försiktigt om tills jästen löst upp sig
Blanda ner honung, kardemumma och salt
Häll ner hälften av mjölet och rör om. Blanda ner resterande mjöl, degen ska precis lossa från bunken (mängd mjöl kan behöva anpassas något)
Lägg över en kökshandduk och jäs i 30 minuter
Mjöla bakbordet och kavla ut degen
Mixa ihop urkärnade dadlar, turkisk yoghurt och kanel till fyllningen
Bre ut över degen
Rulla ihop
Dela i ca 20 bitar och lägg dem i form på plåt
Låt jäsa i 30 minuter
Pensla bullarna med ett vispat ägg
Strö över lite mandelspån
Grädda i ugnen på 250 grader i 6 minuter
Låt svalna, ät och njut