Måndagsstressen

Måndag morgon och kanske känner du dig redan stressad inför de arbetsuppgifter som ligger framför dig?

Tydligen så är måndag den vanligaste dagen att drabbas av en blodpropp. Så kanske är vi allt bra stressade inför varje ny arbetsvecka? Statistiken är baserad på 150 000 fall av blodpropp. Där såg man att veckans första dag hade större antal fall än övriga dagar.

Jag kan känna igen mig i att jag oftast är mer stressad i början av veckan. För att sedan lugna ner mig allt mer eftersom veckan fortgår. För mig handlar det nog mest om att jag kommer måndag morgon, har verkligen kopplat av i helgen och nu när arbetsveckan börjar inte har koll på vad som låg kvar från veckan innan. Under arbetsdagens gång hinner jag få på mig fler ärenden innan jag lyckats bena ut hur de gamla ärendena ska hanteras och prioriteras. En riktigt stressfaktor. Så för mig är måndagar lite att bara försöka styra upp vad som egentligen ska göras och släcka bränder. Resten av veckan är  desto mer behaglig. Jag har hunnit bena ut allt som ligger och stressnivån sjunker.

För att undvika dessa stressmoment i början av veckan brukar jag numera vara noga med att städa upp innan jag går hem på fredagen. De ärenden som inte avslutats fredag eftermiddag lägger jag i min måndagshög där det för mig blir snabböverskådligt måndagmorgon med vad som ska göras.

Tidigare brukade jag sätta mig en stund varje söndagkväll vid datorn för att stämma av hur början av arbetsveckan såg ut. Detta har jag i mångt och mycket slutat med. Främst för att jag hellre lägger tid och energi på min familj när det är helg.

Har ni några tips för hur ni får en behaglig start på veckan?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras